A Nap hatásai a bőrre

– A földre érkező fénysugarakat nevezzük napfénynek.
Három fő részre bonthatjuk a hullámtartományuk alapján:

 1. látható,
 2. infravörös és
 3. ultraviola.

Mindegyiknek más-más hatása van a szervezetünkre. Az infravörös sugarak melegítő hatásúak, a látható fénysugarak segítenek a tájékozódásban. Az ultraviola sugarak a számunkra legérdekesebbek és egyben legveszélyesebbek is. Három felé szokás ezt a hullámsávot bontani , mert ezek hatása a szervezetre eltérő.
Az ultraviola sugarak segítenek a D-vitamin képzésben, fokozzák a vérképző szervek működését,

 1. UVC: Ezek a sugarak normál esetben elnyelődnek az ózonrétegben, de annak elvékonyodása folytán ma már a földfelszínt is eléri. Bőrgyulladást, pigmentációt, a bőr felső rétegének megvastagodását idézhetik elő, illetve nagyon erősen irritálhatják a szemet.
 2. UVB: Ezek a sugarak képesek kiváltani az UVC hatásait és mellette még erősen rákkeltő hatással is rendelkeznek.Viszont erre a tartományra van szükség a D-vitamin szintézishez. A természetes napfény igen csekély százalékban tartalmazza ezt a sugártartományt. Legfontosabb hatása a bőr azonnali barnulása, a meglévő pigmentállomány sötétedése.
 3. UVA: Az UVB-hez hasonlóan ez is kiválthat bőrpírt, viszont hatása csak néhány nap után jelentkezik. Ezek a sugarak a bőrben és a szemben nyelődnek el és ott fejtik ki hosszan tartó hatásukat. Minden bőrtípusra másként hatnak.

A BŐRTÍPUSOK OSZTÁLYOZÁSA

Bőrtípus, Bőrszín, Napfény hatására adott válasz

 1. Halvány, világos bőr Mindig leég, sosem barnul
 2. Világos bőr Könnyen leég, minimálisan barnul
 3. Világos bőr Minimálisan ég le, lassan barnul
 4. Enyhén barna vagy kreol bőr Minimálisan ég le, könnyen barnul
 5. Barna bőr Ritkán ég le, könnyen és mélyen barnul
 6. Sötétbarna vagy fekete Ritkán ég le, mindig lebarnul és nagyon pigmentált

Man-applying-sunscreenA napfény okozta hatások ellen már kora tavasztól védekezni kell! Sokan elfelejtik, hogy egy ködös, felhős napon is le lehet égni. Az ultraibolya sugárzás körülbelül 90 százaléka átjut a felhőkön. Az ultraibolya sugárzás visszatükröződik a hóról, a jégről, a homokról, a vízről, így ezek is ugyan olyan súlyosan le tudják égetni a bőrt, mint a napfény. Az azonnali, még inkább a fentebb említett késői hatások kivédése miatt igen fontos a megfelelő fényvédelem, különösen az érzékenyebb, fehér bőrűeken, illetve a gyerekeken. A védekezés lehet mechanikai, azaz megfelelő ruházat, kalap, UV szűrős napszemüveg viselése. Emellett igen nagy választékban hozzáférhetőek a különböző fényvédő krémek. Ezeken SPF (Sun Protective Factor) jelölés után álló szám jelzi a fényvédő faktor számát UVB tartományban, valamint egy + jel, hogy UVA tartományban is véd. A ma kapható fényvédőkön 50-es faktorszám jelzi a legmagasabb védőfaktort (ennél magasabb szám feltüntetése ma már nem engedélyezett a gyártók számára).

Természetesen a napfénynek számos pozitív hatása is ismert. A már fent említett D-vitamin képzéstől eltekintve a bőr számos problémájára megoldást kínál (természetesen csak a normál keretek között).
A mai életmódunk egyik következménye a miteszeres, pattanásos bőr. Kivállóan lehet kezelni(nem csak nyáron) napfürdővel. A másik szintén népbetegségnek számító probléma a psoreasis. Ez a testszete megjelenő piros foltok, hámló, viszkető, de sokszor fájdalmas tünet a napfény hatására normalizálódik, könnybbeb tünetmentessé válhatunk.
A napfény a csontritkulásban szenvedőknek is segítség, hiszen egyes hatóanyagok, csak napfény hatására épülnek be.